Bij deze mijn verslag van de rit van donderdag. Door het dure mobiele internet plaats ik hem wat later dan normaal. Zodra jullie dit lezen zijn wij dus weer in Kroatië. Vandaag de rit van Slovenië via Kroatië naar Bosnië. We worden weer laat wakker, maar dit keer wel door de herrie. De route is vandaag zonder stops 8 uur dus we vertrekken op tijd. Even iets opschieten met ontbijten en we vertrekken.

De navigatie kent niet alle plaatsen waar we langs komen dus navigeren is een uitdaging vandaag. Zeker in Bosnië waar alleen de hoofdwegen bekend zijn. Maar eerst Slovenië uit en Kroatië in, dit gaat via de snelweg dus dat schiet lekker op. Daarna in Kroatië weer de zelfde gastvrijheid en blije mensen als in Slovenië, iedereen zwaait en is blij. We volgen de checkpoints van de routebeschrijving van de organisatie en komen op een gravelpad uit. Prachtig rijden maar wat een stof! Onze auto is nu grijs, zowel binnen als buiten. Want met 35 graden wil je de ramen wel open houden met een zwarte auto.

Na een paar kilometer moeten we stoppen, een carbagerun file in de “middle of nowhere”. Blijkt dat er een runner op zijn zijkant in de sloot ligt. Niemand weet hoe het komt maar niemand is gewond dus iedereen heeft een mooi verhaal! Een lokale boer komt met zijn shovel helpen. Wij moesten daarvoor aan de kant dus zijn door gereden, geen idee hoe het is afgelopen……. Daarna vervolgde wij onze route richting de grens van Bosnië. De organisatie had twee grensovergangen aangedragen maar wij deden eigenwijs en zochten een derde. Dit was een goeie keuze, binnen 10 minuten checkten wij uit in Kroatië en waren wij ingecheckt in Bosnië. Ondertussen zit ik achter het stuur. Dit is voor mij toch wel het doel van de rit, rijden in Bosnië. Slechte wegen en idiote bestuurders hier zorgen ervoor dat je goed op moet blijven letten. Wel prachtig uitzicht door de bergen.

Wij gaan met zijn vijven eten bij een 4 sterren hotel voor 50 euro. Wij moesten tanken dus gooide hem vol. Met een tank van 90 liter waar nog een kwart in zat moesten wij 62 euro betalen. En daar zaten nog 6 halve liters bier bij ook. Kortom het is hier lekker goedkoop! Omdat wij vandaag lekker door konden rijden zijn we redelijk op tijd op de camping. In het licht de tent opzetten en door naar de feestlocatie. Hier was nog bijna niemand te bekennen omdat iedereen file en oponthoud heeft bij de grens. Daarom gaan we maar bij de finish kijken, we raken aan de praat met wat lokalen en voor we het weten drinken wij zelf gestookte “slibovic”, de moonshine van de Bosniërs. Daarom moesten wij natuurlijk even met die beste mannen op de foto, alleen Jaap was ff weg dus die staat er niet op helaas. Dat slibovic is net of je lijm drinkt en het brandt naar binnen, maar weigeren is een belediging, dus we laten ons niet kennen! Dat spul stijgt redelijk naar je hoofd en dan een paar halve liters erbij en je begrijpt dat wij enorm gelachen hebben vanavond.

Ondertussen ziet de organisatie dat ik met een mag-lite aan mijn riem loop waar zon rode verkeersregelaar “conus” op zit, die van hun is net stuk gegaan en ze moeten de binnen komende runners begeleiden. Of ze de mijne mogen lenen. Maar natuurlijk want dat is de carbagerun! Iedereen helpt elkaar! Een paar uur later en een aantal biertjes verder lopen wij met de slappe lach met zijn drieën naar de auto en tent en gaan gelukkig slapen. Morgen alweer de laatste dag van de run, de tijd vliegt. Morgen, oftewel straks, een mooi feestje bouwen in Kroatië!! Tot vanavond.

Verslag dag 4, door onze reporter Joost